Christian Hammer
Torvi Balltorp och Johan Bruun

ÖSTKUSTENS FASHIONABLASTE BADORT

Hovjuveleraren Christian Hammer köpte hela Furusund på auktion 1882 för att skapa en fashionabel badort. Han döpte om vägarna och gav de gamla villorna nya romantiska namn.
Hotell Dagmar (som det hette förr) byggdes 1884 av Christian Hammer och fick namn efter en dansk prinsessa som blivit rysk kejsarinna. Hotellet byggdes för att ge gäster på Furusunds restaurang övernattningsmöjlighet.

Kulturpersonligheter som vistats i Furusund är August Strindberg, Albert Engström, Anders Zorn, Carl Larsson, August Blanche, Carl von Schewen, flygbaronen Carl Cederström, miljonären Calle Smitt och på senare tid Astrid Lindgren.

Första gången Strindberg hyrde i Furusund var 1899. Han greps av den då blinde Christian Hammers öde och lät honom figurera som ”den blinde” i pjäsen ”Ett drömspel”.
Strindberg förevigade Furusund i sin diktning under namnet Fagervik.

FAMILJEN BALLTORP

Åke Balltorp var badkamrer på Furusund och drev Furusunds restaurang och Hotell Dagmar   på 30- och 40-talet. Han gifte sig 1940 med Torvi och fick ett barn, Christina. Gudfar till Christina blev deras gode vän Evert Taube.
Åke arbetade då som revyförfattare på Södra Teatern och Folkan i Stockholm. Han startade också Svenska Visförlaget. Det var genom detta som han kom i kontakt med bland andra Karl Gerhard och Evert Taube.
Åke Balltorp är morfar till Johan Bruun som äger och driver Villa Dagmar idag.